Hva er ortopedi?

muskelogskjelettOrtopedi er læren om muskler og skjelett og er et stort fagfelt med mange underspesialiteter. Ved Oslo universitetssykehus er klinikken derfor delt opp i flere avdelinger og seksjoner.

Tekst: Bjørg Kiste Bryne, overlege og Rolf Bjarne Riise, klinikksjef, Ortopedisk klinikk, Oslo universitetssykehus.
Foto: Ortopedisk klinikk, Oslo universitetssykehus og shutterstock.

Seksjonene klinikken består av er ryggdeformiteter, degenerative rygglidelser og frakturer, fot- og ankelkirurgi, kreftkirurgi, artroskopisk kirurgi, protesekirurgi, barneortopedi og rekonstruktiv kirurgi, frakturer og ortopediske infeksjoner hos barn, ortopedisk rehabilitering, hånd- og mikrokirurgi og hånd- og underarmskirurgi.

Vi tilbyr diagnostikk og behandling av ervervete og medfødte lidelser i bevegelsesapparatet hos barn, samt rekonstruktiv kirurgi hos voksne pasienter. Ortopedisk kirurgi omfatter behandling av alt fra nyfødte med klumpfot og hofteleddsdysplasi til eldre med lårhalsbrudd.

Noe av hva vi gjør er avstivning av skjev rygg, påsying av avkappede hender og fingre og innsettelse av proteser i store og små ledd.

Hver uke gjennomfører Ortopedisk klinikk ved Oslo universitetssykehus 3500 polikliniske konsultasjoner, 140 planlagte operasjoner og 70-80 akuttoperasjoner.

Fokus på forskning, undervisning og utvikling

Klinikken satser tungt på fagutvikling med flere nasjonale kompetanse- og behandlingssentre og har pasientbehandling, forskning og utdanning som fokus.

Vi er verdensledende innen forskning på hoftebrudd og sportsskader, og holder høyt nivå innen flere områder av forskning på muskel og skjelett.

Ved siden av den kliniske virksomheten har forskning og undervisning av studenter og annet helsepersonell, også stor betydning ved avdelingen.

Ledende innen traumebehandling

Oslo universitetssykehus er landets ledende innen behandling av kompleks ortopedisk traumatologi og klinikken har regionalt ansvar for multitraumepasienter. I 2016 opererte vi omlag 1 100 pasienter med bruddskader.

gipslegevakt
Skadelegevakten ved OUS behandler de fleste mindre bruddskader. Foto: Skadelegevakten, OUS.

De åpenbart alvorlige skadene fraktes direkte til traumemottaket på Ullevål, de øvrige vurderes først på Skadelegevakten. Skadelegevakten følger opp og ferdigbehandler brudd- og sårskader som ikke trenger operasjon, og operer hånd- og håndleddskader i samarbeid med håndseksjonen.

Avdelingen satte ny rekord i 2016 med 116 500 polikliniske konsultasjoner.

Alt i alt behandler vi alle aspekter av ortopedisk traumatologi og fungerer som henvisingsinstans regionalt og nasjonalt for særlig kompliserte skader.

Avansert håndkirurgi

Vi har også et særlig ansvar for den avanserte og komplekse håndkirurgien og har landsfunksjon for replantasjon: påsying av amputerte legemsdeler og plexuskirurgi som er å sammenflette nervene fra nakken som styrer arm- og håndfunksjonen.

IMG_1922
Traumekirurgi: Replantasjon av hånd. Foto: Ortopedisk klinikk, OUS.

 

Vi utreder og behandler også alle former for endringer i skjelettet (skjelettdysplasi), hvor en av de vanligste er kortvoksthet (achondroplasi).

Bredt behandlingstilbud for barn

Barneortopedisk seksjon ved OUS har nasjonal behandlingstjeneste for medfødte deformiteter i underekstremitet hos barn. Dette omfatter et vidt spekter av medfødte tilstander som i hovedsak affiserer hofter, knær og føtter.

Typiske hoftelidelser hos barn er hofteleddsdysplasi, epifyseolyse og Calvé-Legg-Perthes sykdom, der vi tilbyr tidlig behandling og utredning.

Fysioterapeuter og ortopediingeniør er sterkt involvert i behandlingen av komplekse fotlidelser som for eksempel klumpfotbehandlingen.

Videre tilbys det utredning og behandling av både feilstillinger og lengdeforskjell i underekstremitetene hos barn og voksne. Behandlingen inkluderer alle metoder for rekonstruksjon og benforlengelse, som for eksempel bruk av motorisert nagle for forlengelse.

Behandling av rygglidelser

Seksjon for ryggdeformiteter behandler komplekse rygglidelser. Hovedfokus på dette området er oppretting og fiksasjon av skjeve og deformerte ryggsøyler uansett bakenforliggende årsak.

Skoliose er et eksempel på en av diagnosene som behandles. Disse pasientene behandles med korsett i tillegg til oppretting og fiksasjon.

skoliose
Røntgenbilde av pasient med skoliose. Foto: Ortopedisk klinikk, OUS.

 

Seksjonen har landsfunksjon for ikke-maligne rygglidelser hos pasienter under ti år. Dette er en variert og komplisert pasientgruppe som ofte behøver flere operasjoner og tverrfaglig behandling.

Vi tilbyr seriegipsing, korsettbehandling og operasjon med forskjellige vekstfremmende implantater samt endelig avstivning og fiksasjon.

Ortopedi er altså et svært omfattende og spennende fagfelt og inkluderer mange kompliserte sykdommer og skader.

I løpet av oktober vil feltet bli grundig presentert gjennom de ulike innleggene. Disse vil være skrevet av leger, sykepleiere og fysioterapeuter som jobber ved både Rikshospitalet, Ullevål, Radiumhospitalet og Skadelegevakten.

 

 

Mer informasjon på Oslo universitetssykehus’ nettsider:

Ben- og bløtvevskreft 

Hoftebrudd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 kommentarer om “Hva er ortopedi?

  1. Tilbaketråkk: Når hofteprotesen blir infisert

  2. Tilbaketråkk: Ett brudd er nok

  3. Tilbaketråkk: Ny behandling av bekkenleddsmerter

  4. Tilbaketråkk: Ny behandling ved barneskoliose

  5. Tilbaketråkk: Misdannelser i armer og ben hos nyfødte

  6. Tilbaketråkk: Kvalitet skaper bevegelse

  7. Tilbaketråkk: Lårhalsbrudd må opereres, men hvordan?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s