En mandag i måneden har pasienter, pårørende og andre interesserte mulighet til å delta på temakvelder innen psykisk helse og avhengighet for å lære mer om psykiske problemstillinger og rusavhengighet, lidelser og hvordan det kan påvirke egen livssituasjon. Hver temakveld har ulikt innhold med erfarne forelesere i samarbeid med en pasient eller pårørende. Lyst til å se om høstens program er noe for deg?
Tekst: Vigdis Jacobsen Rehn, Rådgiver og samhandlingskoordinator, Søndre Oslo DPS, Oslo universitetssykehus.
Foto: Shutterstock og OUS.
Denne høsten tilbyr vi disse temakveldene
- 9. oktober: Utfordringer ved utviklingsforstyrrelser som ADHD, Autismespekterforstyrrelser og Tourettes syndrom v/ rådgiverne Ulla Nansen og Bodil Sjømælingen Thomas Idem fylkesleder i ADHD Norge Oslo snakker om «Suksess med ADHD- fordeler og foredler med ADHD».
- 6. november: Frontallappdemens v/ Ina Almdahl, lege og forsker.
- 4. desember: Rusbehandling mellom flere stoler – Å møte ungdommer i de sårbare overgangene v/ Uteteam Ung.
Informasjon om temakveldene

Det arrangeres 8-9 temakvelder i året. Alle temakveldene arrangeres på mandager fra 17 til 19 i auditoriet på Øyeavdelingen, bygg 36 A på Ullevål sykehus. Informasjon om tilbudet sendes ut via Oslo universitetssykehus sine nettsider, OUS sin facebookside og med brosjyrer og plakater til nettverket som er etablert på sykehuset, i brukerorganisasjoner og i kommunen. Temakveldene blir i tillegg annonsert i Aftenposten torsdag før kvelden.
Temakveldene utarbeides av Forum for Pasient og Pårørende Opplæring (PPO) i Klinikk psykisk helse og avhengighet med tverrfaglig kompetanse og erfaring.
Forumet jobber aktivt for å nå ut med informasjon om både de mer vanlige, men også de mer sjeldne psykiske lidelsene. Brukermedvirkning er viktig. Å inkludere brukernes erfaring og kompetanse gir en bedre forståelse for tematikken og vi får alltid gode tilbakemeldinger fra de fremmøtte.
Den vet best hvor skoen trykker som har den på (Plutarchos 45- 120 e. Kr).
Pårørende er en viktig ressurs. Mange er sentrale omsorgspersoner med betydelig kjennskap til og kunnskap om psykisk lidelse. Undersøkelser viser at involvering av pårørende kan:
- Redusere faren for tilbakefall
- Føre til lavere intensitet av symptomer
- Bedre pasientens nære relasjoner og sosiale fungering
- Gi økt opplevelse av mestring og tilfredshet både hos pasienter og pårørende
Pårørende møter og står i mange vanskelige utfordringer. Et godt samarbeid mellom pårørende og helsepersonell er derfor viktig og bidrar til å redusere bekymringer knyttet til alvorlig psykisk lidelse.
- Les også: Kunnskap bedrer helsen din

Tilbakemeldinger fra deltakerne
Både gjennom evalueringer og jevnlig oppmøte viser pasienter, pårørende og andre interesserte at de verdsetter tilbudet.
Våren 2017 var ett av temaene «Reaksjoner etter traume: Normal reaksjon på en unormal hendelse» ved foreleser Akiah Ottesen Berg, psykolog og forsker ansatt i Klinikk psykisk helse og avhengighet.
En av de fremmøtte var en overlevende etter Scandinavian Star ulykken i 1990. Hun ble intervjuet og her er et lite utdrag av hva hun formidlet:
«Jeg bestemte meg for å komme hit i dag da jeg så annonsen i avisen. Dette temaet traff meg veldig og jeg er imponert over fremlegget. Det var strålende formidlet. Det foreleseren sa var både tydelig og konkret, og det virket som om det traff alle som var til stede i salen- selv om alle har ulike individuelle utgangspunkt. Den behandlingsformen som foreleseren snakket om virket helt fantastisk. Jeg skulle gjerne fått denne behandlingen selv, men det er ikke så enkelt».
Temakvelder er et lavterskeltilbud uten påmelding og uten kursavgift og åpent for alle. Antall fremmøtte varierer avhengig av tematikk og målgruppe. Mange setter pris på å kunne møte som anonyme og at det ikke stilles krav om annet enn å være tilhører.
- Les også: Å leve med sykdom