Hjelp oss å bedre behandlingen av diabetes hos sørasiater!

diabetes
Foto: Shutterstock

Personer fra Sør Asia (Pakistan, Sri Lanka og India) har spesielt høy risiko for diabetes type 2, men vi vet lite om hvorfor. Kosthold henger nøye sammen med både risiko for og behandling av diabetes type 2, men det finnes lite forskning på kosthold og diabetes hos sørasiater, og det vil vi gjøre noe med.

Tekst: Christine Sommer, forsker, Avd. for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin, OUS. Monica H. Carlsen, Prosjektleder, Institutt for Medisinske basalfag, Avd. for ernæring, UiO. Mobeen Munaf, Masterstudent, Institutt for medisinske basalfag, Avd. for ernæring, UiO.

Vi ønsker å gjøre diabetesbehandling av sørasiater enda bedre og trenger kvinner med sørasiatisk bakgrunn og diabetes type 2 til et forskningsprosjekt.

Legene behandler så godt de kan med den kunnskapen som finnes

I de fleste land, også i Norge, er medisinsk behandling basert på såkalt Kunnskapsbasert praksis. Det betyr at det må finnes god dokumentasjon for at behandlingen virker og er helt nødvendig for at behandlingen skal være trygg for pasienten.

I tilfeller der det mangler kunnskap, kan det bety at man ikke gir den beste behandlingen fordi man ikke vet om den enda.

Kunnskapsbasert diabetesbehandling hos sørasiater

Behandling av diabetes er den samme i alle etniske grupper. Vi vet at livsstil – slik som hva man spiser og hvor mye man er i fysisk aktivitet – har stor betydning for regulering av blodsukkeret.

diabetes4
INDISK MÅLTID: Det er forsket lite på kostholdet til sørasiater. Foto: Shutterstock

En viktig del av behandlingen av diabetes type 2 er økt fysisk aktivitet og at man spiser riktig. Flere studier har vist at å være i aktivitet er bra for regulering av blodsukkeret, og at mange sørasiater kan dra fordel av å være mer aktive.

Det vi derimot vet lite om, er hvordan kostholdet spiller inn på regulering av blodsukkeret hos sørasiater.

Det er forsket en hel del på dette blant etniske europeere, men nesten ingen studier har sett på hvordan kostholdet hos sørasiater påvirker blodsukkeret.

Dette ønsker vi å gjøre noe med!

Formål

Målet med vår forskningsstudie «SA-KOST» er å utvikle en god metode for å kartlegge hva personer med diabetes og sørasiatisk bakgrunn spiser.

Vårt langsiktige mål er å gi bedre oppfølging og behandling av diabetes hos sørasiater. Dette vil vi også ha stor nytte av i andre forskningsprosjekter på diabetes og andre livsstilssykdommer.

Hva går studien ut på?

diabetes2
INITIATIVTAKER: Christine Sommer, Oslo universitetssykehus. Foto: OUS

I denne studien skal vi kartlegge matvaner hos en gruppe kvinner med sørasiatisk bakgrunn og diabetes type 2.

Vi skal teste to ulike metoder for å gjøre dette:

  • Først skal kostholdet registreres gjennom et spørreskjema og deretter gjennom intervjuer over telefon. Deltakerne skal svare på et online spørreskjema om hva man vanligvis spiser (det tar ca. 45 minutter å fylle ut skjemaet)
  • Så skal deltageren være med på tre telefonintervjuer (ca. 30 min per intervju) hvor vi spør om hva man spiste dagen før. Det vil være ca. 3 ukers mellomrom mellom telefonintervjuene.
  • Og passer det ikke når vi ringer, så ringer vi tilbake en annen dag. Totalt vil det ta ca. 2 timer og 15 min å delta i studien, fordelt på 2-3 måneder.

Fordeler og ulemper ved deltakelse i studien

Det er mangel på kunnskap når det gjelder kostholdet til sørasiater i Norge.

Verdien av å kartlegge kostholdet i denne gruppen er stor, da ny kunnskap om kostholdet kan bidra til et forbedret behandlingstilbud som kan gi bedre regulert blodsukker og færre senkomplikasjoner hos sørasiater med diabetes type 2.

diabetes3
BLODSUKKERMÅLER: Brukes flere ganger daglig av diabetikere. Foto: OUS

Ulempen vil være tiden det tar for deltakerne å være med (totalt litt over 2 timer).

Hva gjør du hvis du vil være med?

Det er frivillig å delta i prosjektet. Dersom du ønsker å være med, kan du fylle ut vårt nettskjema for deltakelse som du finner her.  Du kan når som helst og uten å oppgi noen grunn trekke deg fra prosjektet.

Kjenner du andre som kanskje vil være med?

Ikke nøl med å videresende denne invitasjonen til andre som kanskje er aktuelle, slik at de også kan få muligheten til å melde seg på!

Har du spørsmål?

Spør oss på vår Facebookside. Der kan du også lese mer om studien vår.

Kontaktinformasjon:
Masterstudent: Mobeen Munaf, Institutt for medisinske basalfag, Avdeling for ernæring, Universitetet i Oslo.
Forsker: Christine Sommer, Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin, Oslo Universitetssykehus.
Prosjektleder: Monica H. Carlsen, Institutt for Medisinske basalfag, Avdeling for ernæring, Universitetet i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s