God barnehelse gir grunnlaget for et godt liv

Barn-blir-lyttet-på

Både oppvekstvillkårne for alle barn, og hvordan vi behandler og følger opp sykdom i barnealder, er viktig for helsen både i videre barndom og som voksen.

Tekst: Terje Rootwelt, Professor, Dr Med. Barne- og ungdomsklinikken.
Foto: Oslo universitetssykehus.

Mange risikofaktorer for både hjerte-karsykdom, diabetes og kronisk lungesykdom etableres i barnealder. Tidlig diagnose, for noen barn allerede ved nyfødtscreening tidlig etter fødsel, og forebygging av sykdom og komplikasjoner er viktig for best mulig helse.

Selv om vi kan hjelpe mange til å bli helt friske, må mange barn leve videre med kronisk sykdom eller senfølger etter sykdom og behandling i barnealder.

«Reddet liv skal også leves» og vår barnehabilitering bidrar til god oppfølging. I den grad det er mulig, ønsker vi å redusere tiden barn er fysisk innlagt på sykehuset. Vi tilbyr også tilsyn og behandling hjemme hos barnet, gjennom vårt avanserte hjemmesykehus for barn.

Dessverre opplever noen barn omsorgssvikt og direkte mishandling, og vi må fange opp disse etter beste evne. Vi lever etter slagordet til en av våre tidligere sjefer; Sverre Halvorsen: »Du ser det ikke før du tror det».

Et samlet tilbud – fra avansert kirurgi til habilitering

Hvert år tar vi imot 20.000 barn som legges inn for behandling og omtrent 100.000 andre barn som kommer til dagtilbudene våre.

Med over 200 senger for barn er Oslo universitetssykehus et stort barnesykehus som behandler alle typer sykdom hos barn, inkl. infeksjoner, diabetes, astma og allergi, for tidlig fødte og andre syke nyfødte, misdannelser, nevrologisk sykdom, psykisk sykdom og kreft.

Hvis et barn har behov for avanserte behandlinger som bl. a. hjertekirurgi, transplantasjon og nyfødtscreening, har vårt sykehus ansvar for dette for hele landet. Sosialpediatri og habilitering er viktige deler av det samlede tilbudet.

«Jeg har selv jobbet med barn ved sykehuset siden 1989, kun avbrutt av et år ved barnesykehuset i Philadelphia. Jeg kan ikke tenke meg en mer meningsfull arbeidsplass».

Barnehelse er et stort samarbeidsprosjekt

God barnehelse krever bredt samarbeid med en helhetlig tilnærming til hele barnet og familien rundt barnet. Ofte bidrar både ulike fagavdelinger i vårt sykehus, lokal

Terje_Rootwelt
Terje Rootwelt, Professor, Dr Med. Barne- og ungdomsklinikken

barneavdeling og primærhelsetjenesten.

Alle barn med langvarig, alvorlig sykdom har krav på en navngitt kontaktlege. At foreldrene opplever at de selv må koordinere det samlede helsetilbudet er noe vi jobber hardt for å unngå.

Høyest på ønskelisten er større plass

Barn som er innlagt trenger foreldrene hos seg. Dessverre er nyfødtavdelingen, særlig på Rikshospitalet, alt for trangbodd til å kunne tilby gode forhold for familiesentrert nyfødtbehandling. Forbedring av dette står høyest på vår ønskeliste. Vår flotte foreldreovernatting ligger inntil barneavdelingen på Rikshospitalet. Her tilbys moderne sengerom og oppholdsrom for pårørende.

Vi ser også utfordringer knyttet til resistente bakterier og smitte mellom pasienter. Større reiseaktivitet, barn og foreldre som har oppholdt seg i andre land, mange barn med svekket immunforsvar, kombinert med mange pasienter på et begrenset areal, medfører at smitte mellom pasienter og resistente bakterier utgjør et økende og betydelig problem.

Forskning og tilgang til ny behandling

Det skjer en rivende utvikling blant annet innen genetikk. Dette gir mulighet for å kartlegge mange eller alle gener samtidig, og ny behandling hvor man målrettet kan påvirke effekten av skadede gener, eller til og med reparere det skadede genet. Dette er særlig viktig ved det store antallet sjeldne, arvelige sykdommer vi behandler, og hos barn med kreft.

Vi har stor forskningsaktivitet innen alle områder på barnehelse med flere nye forskningsartikler hver uke. Et bredt, faglig nasjonalt og internasjonalt samarbeid sikrer at våre barn hele tiden får tilgang til best mulig behandling.

Et godt sted å jobbe

Engasjerte og flinke ansatte fra en rekke ulike yrkesgrupper jobber sammen for syke barn og deres familier. Vi trenger stadig nye kolleger!

Lenker:

12 kommentarer om “God barnehelse gir grunnlaget for et godt liv

 1. Tilbaketråkk: Hvordan går det med ekstremt premature barn?

 2. Tilbaketråkk: Stoppskilt for barn

 3. Tilbaketråkk: Krybbedød – når spedbarn dør uventet

 4. Kaia

  Hei. Ser begrepet sukkersyke benyttes i artikkelen – den korrekte betegnelsen er diabetes. Sukkersyke oppleves av mange som et belastende ord og er dessuten utdatert og ikke korrekt. Fint om dere kan korrigere dette.

  Liker

  1. Kirsti Egge Haugstad

   Hei, Flott at klinikklederen ønsker seg større plass. jeg ser at dere i artikkelen skriver: «Med over 200 senger for barn er Oslo universitetssykehus et stort barnesykehus» Dette er direkte feil, fortsatt ligger mange syke nyfødte, barn og ungdommer ikke på tilpassede barne og ungdomsavdelinger i Oslo Universitets sykehus. De ligger i klinikker som primært er tilrettelagt for voksne. Flott at klinikklederen nevner familesentrert nyfødt omsorg og mangelen på løsninger for dette.

   Liker

 5. Tilbaketråkk: Nyretransplantasjoner hos barn

 6. Tilbaketråkk: Når mamma eller pappa ikke ønsker å leve lenger

 7. Tilbaketråkk: På vei mot likevekt

 8. Tilbaketråkk: Er eldre og helse blitt hot?

 9. Tilbaketråkk: Barne- ungdomsklinikken – for barnas beste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s