Hvilket verktøy brukes for aldersvurdering av enslige mindreårige asylsøkere?

Hand-x-ray

BioAlder er ett verktøy som anslår alder basert på røntgen av visdomstann og håndskjelett. Vi har det nasjonale ansvaret for biologiske aldersvurderinger av enslige mindreårige asylsøkere. På oppdrag fra Utlendingsdirektoratet utviklet vi nylig BioAlder – et verktøy som anses som det som den beste løsningen vi har per idag.

Tekst: Liliana Bachs, assisterende avdelingsleder, Avdeling for rettsmedisinske fag.
Foto: Avdeling for rettsmedisinske fag og Shutterstock.

Beregner alder utifra statistikk

BioAlder er utviklet for å være et hjelpemiddel for Utlendingsdirektoratet til bruk ved fastsettelse av alder på unge, enslige asylsøkere der det foreligger tvil. Verktøyet er bygget som en statistisk beregningsmodell basert på studier av tann-og skjelettutvikling hos mer enn 14000 unge personer med kjent kronologisk alder.

BioAlder anvender resultater fra røntgenundersøkelser av håndskjelett og visdomstann der man har utført en gradering av utviklingen.

BioAlder kombinerer resultatene fra de to undersøkelsene ved hjelp av statistisk modellering og gir en estimat av søkerens kronologiske aldersspenn.

Liliana Bachs - DSC_8545 1K
Liliana Bachs, assisterende avdelingsleder, Avdeling for Rettsmedisinske fag.

Det er lagt vekt på at BioAlder skal fremstille usikkerheten på en lettfattelig måte.

Bred referansegruppe fra mange fagmiljøer

Det er etablert en ekstern referansegruppe for å gi tilbakemeldinger på dette arbeidet. Gruppen har hatt anledning til å komme med innspill  til arbeidet underveis, og følgende organisasjoner er representert: NOAS, Redd Barna, Norsk psykologforening, Den norske tannlegeforening, Senter for medisinsk etikk (UiO), Norsk barnelegeforening og Norsk forening for pediatrisk radiologi.

Hovedpunkter om det nye verktøyet

  • Ingen av metodene som per i dag brukes til biologisk aldersvurdering kan avgjøre nøyaktig alderen til en person, og det er stor variasjon i hvordan metodene praktiseres og tolkes i ulike vestlige land.
  • BioAlder lager en automatisert prediksjon av kronologisk alder basert på resultater fra røntgen av visdomstann og håndskjelett.
  • Verktøyet er et hjelpemiddel utviklet av OUS for UDI i deres aldersfastsettelse av unge asylsøkere.

Dette verktøyet er så vidt oss bekjent det første av sitt slag internasjonalt.

  • BioAlder i sin første versjon er basert på forskning fra 20 vitenskapelige publikasjoner og inkluderer data fra drøyt 14 000 mennesker. Verktøyet vil bli oppdatert jevnlig med nye forskningsdata.
  • Røntgenundersøkelsen som verktøyet er basert på viser en stor naturlig biologisk variasjon. BioAlder oppgir 75% og 95% prediksjonsintervall for kronologisk alder, noe som gjør denne variasjonen godt synlig for saksbehandlere som skal fastsette alderen.
  • Tallmaterialet inkluderer studier gjort i 15 ulike land. Betydningen av regionale forskjeller er fremdeles uklar.
  • Verktøyet er en midlertidig løsning. Vår fokus for fremtiden er en videreutvikling av molekylærbiologiske metoder for aldersestimering (DNA-metylering).
  • Les også: Kan en celle felle en gjerningsmann?

 

 

2 kommentarer om “Hvilket verktøy brukes for aldersvurdering av enslige mindreårige asylsøkere?

  1. Tilbaketråkk: Forsker på ny DNA-metode for å bestemme ukjent alder

  2. Tilbaketråkk: Forsker på ny DNA-metode for å bedre aldersvurdering

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s