Håret ditt avslører bruk av narkotika og legemidler

Bilde av hår

Kort, blondt, mellombrunt, tynt, bleket, krøllet er bare noen av assosiasjonene vi får om hår. Men i en rettstoksikologisk sammenheng er hår så mye mer enn det du ser.

Tekst: Maja Krpo, forsker, Avdeling for Rettsmedisinske fag, OUS.
Foto: Shutterstock og Avdeling for Rettsmedisinske fag.

Hår er et verdifull biologisk materiale på lik linje med blod og urin. Dette fordi stoffene passerer over fra blod til hår hovedsakelig gjennom hårsekken som er festet til huden og absorberer næring fra blodet [1].

Picture1
[1] Kintz, P., Analytical and Practical Aspects of Drug Testing in Hair, Taylor & Francis Group.
De fleste legemidler og narkotika er fettløselige og basiske stoffer og disse tas lettest opp i hår.

Det viser seg også at hårtype (lyst vs. mørkt, asiatisk vs. afro) har stor betydning på stoffets opptakelse i hår pga. forskjellig pigmentinnhold. Et eksempel på stoff med lav opptakelsei hår er THC-syre som er et klart tegn på bruk av cannabis.

Hva er fordeler med håranalyser?

Når stoffer blir tatt oppi hår bevares de intakt ihårmaterialet annet ord. Fra stoffet blir

20170717_111245

inntatt til det blir en del av håret tar det ca. tre dager. Etter en måned har håret vokst ca. 1 cm og stoffene befinner seg ca. 1 cm fra hodebunnen.

Det vil si at hårets lengde alene setter en stopper på hvor langt tilbake i tid vi kan lete etter stoffinntak. Håret måles og klippes i segmenter av ønsket lengde, alt avhengig av hvilken periode vi ønsker å få dekket.  Påvisningstiden kan dermed strekkes fra dager, måneder og år etter stoffinntak.

picture 2

Disse stoffene leter vi etter

Avdeling for rettsmedisinske fag tilbyr kvantitativ analyse av alkoholmetabolitt (etylglukuronidbytt), tetrahydrocannabinol eller THC (det viktigste rusmiddelet i cannabisprodukter) og 25 av de mest vanlige stoffer og deres metabolitter (blant annet amfetamin, metamfetamin, ecstasy, kokain, alprazolam, diazepam, oxazepam, morfin, buprenorfin og metadon).

Resultater fra håranalyse kan si noe om kronisk bruk og misbruk. Ett enkelt stoffinntak er vanskelig å påvise. Det er viktig å understreke at påvisning av stoff gir ikke informasjon om påvirkningsgrad.

Veien videre

En rekke europeiske land som Italia, Sveits, Tyskland og Frankrike inkluderer håranalyser i prosedyren for å få tilbake førerkortet for rusdømte bilførere.

Er en slik tilnærming interessant for norsktrafikklovgivning i framtiden? Det skal alltid være aktuelt å utvide stoffrepertoaret med up to date stoffer.

Fortolkningen kan gjøres lettere ved å inkludere flere metabolitter i metoder.  Vi må ikke være naive og tro at ens skjebne kan avgjøres på bakgrunn av et hårstrå, det er fortsatt bare illusjon.

Analytiske instrumentelle teknikker setter sine begrensninger på hvor lavt vi kan måle. Men at håranalyse «is here to stay», er det ingen tvil om!

 

 

 

2 kommentarer om “Håret ditt avslører bruk av narkotika og legemidler

  1. Tilbaketråkk: Mange trafikkulykker skyldes berusede førere

  2. Tilbaketråkk: Spytt, hår og negler avslører rusmidler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s