Når vi får kreft, griper det dypt inn i vår selvbevissthet og personlighet. Og det kan gi konsekvenser for vår seksuelle helse. Den første utfordringen med å gjenoppta seksuallivet etter kreftbehandling kan være å våge å forsøke. Mange opplever at nettopp dette er det vanskeligste av alt!
Tekst: Saida Amirova sexolog og medisinsk rådgiver/lege, Seksjon for psykososial onkologi, Oslo universitetssykehus.
Foto: Shutterstock.
Seksualitet angår alle mennesker, uansett alder og livssituasjonen. Seksualitet er viktig for livskvalitet. Det handler om nærhet, både fysisk, følelsesmessig og intellektuelt, om nytelse og begjær.
Men hvis du har vært kreftsyk er du kanskje redd for å bli avvist? Eller synes du at det er vanskelig å forholde seg til en endret kropp?
”I dag har du sett såret ditt for første gang. Du ba om å få se det da de skiftet bandasje: Der hvor det før var et mykt, velformet og nydelig bryst, lyste et blodig arr mot deg. Fra midt på brystveggen til langt bak under armen. Du får tårer i øynene når jeg kommer på besøk. Jeg griper hånden din og klemmer den, for å trøste: Det var ikke det høyre brystet ditt jeg forelsket meg i der på stranden i Italia for 25 år siden, sier jeg hjelpeløst – Det var deg…” (Hentet fra ”Veien til Karlsvogna”, av Jon Magnus, s.30).
Det er vanlig at kreftpasienter kan få problemer med selvfølelsen i en periode både før, under og etter kreftbehandling. Sykdom og behandling kan sette sine spor både på utseende og fysiske funksjoner.
Under og etter kreftbehandling kan kreftpasienten møte utfordringer i parforhold, seksualfunksjon, selvbilde og i forhold til egen kropp.
Mange former for kreft og kreftbehandling har direkte betydning for hva man kan og ikke kan gjøre med kroppen, og det seksuelle samlivet må tilpasses deretter.
Særlig gjelder dette der hvor kreften har angrepet de indre eller ytre kjønnsorganer, men andre kreftformer så vel som selve behandlingen kan også gjøre det nødvendig å finne nye veier til et godt samliv for en kortere eller lenger periode. De som har hatt underlivskreft (prostata, penis, testikkel, livmor og livmorhals, ytre kjønnsorganer, eggstokk), kan være de som strever mest.
Typiske problemer
Flere menn kan slite med ereksjonsproblemer, og kvinner kan komme i for tidlig overgangsalder etter hormonbehandling, stråling og enkelte cellegiftkurer.
Mange kan oppleve utmattelse eller slitenhet (fatigue) etter kreftbehandling, noe som reduserer seksualiteten.
Et godt seksualliv kan gi velvære og psykisk helse for oss alle, og kan føre til gode relasjoner til menneskene vi har rundt oss.
Mange pasienter har hatt god nytte av å få sexologisk rådgiving og hjelp i forbindelse med seksuelle vansker, nedsatt sexlyst, ereksjonsproblemer, smerter ved samleie, fatigue, endret selvbilde og snakke åpent om sine utfordringer.
Vil du ha hjelp?
Pasienter som har eller har hatt kreft som har fått seksuelle utfordringer kan henvises til meg. Jeg kan ta samtaler med pasienter alene eller sammen med partner. Henvisningsadresse: Sexolog, seksjon for psykososial onkologi Postboks 4950 Nydalen, 0424 OSLO.
Tilbaketråkk: Livet etter kreftbehandlingen