Et KUPP til fastlegene i Oslo

Samarbeid helsetjenesten

KUPP-kampanjen gir fastlegene undervisning én-til-én for å fremme mer fornuftig bruk av antibiotika. Prosjektet har pågått i store deler av landet og viser positive tall. Snart starter prosjektet også i Oslo.

Av: Aleksander Wesnes, Lege og medisinsk rådgiver i RELIS Sør-Øst og lokal prosjektleder for KUPP Sør-Øst.
Foto: Shutterstock.com og RELIS Sør-Øst.

Prosjektet KUPP «Riktigere bruk av antibiotika»

I store deler av høsten 2016 og vinteren 2017 ble KUPP (kunnskapsbaserte oppdateringsvisitter) gjennomført hos mange av fastlegene i Østfold. Legene får gjennom KUPP én-til-én undervisning av eksperter på feltet som oppfordrer til mer fornuftig bruk av antibiotika i løpet av 20 minutter.

AleksanderRelis sør søt
Aleksander Wesnes, Lege og prosjektleder for KUPP Sør-Øst

Målet med kampanjen er blant annet å redusere totalforbruket av antibiotika. I tillegg blir det oppfordret til å bruke smalspektret antibiotika i større grad, og unngå bruk av bredspektret der det ikke er strengt nødvendig.

For eksempel blir ciprofloksacin brukt mot flere infeksjoner – mens prosjektet anbefaler heller å velge fenoksymetylpenicillin der det er mulig.

Godt mottatt i Østfold

Kampanjen ble mottatt med stor glede hos de 63 % som takket ja, og denne form for undervisning kan legene gjerne tenke seg mer av.

KUPP har ikke bare blitt gjennomført i Østfold, men i store deler av landet. Tall fra reseptregisteret viser at kampanjen gir en betydelig økning i bruk av smalspektret antibiotika (fenoksymetylpenicillin), i tillegg til en reduksjon av bredspektret antibiotika (ciprofloksacin).

«Heretter skal jeg bli flinkere å ta dyp neseprøve av pasientene mine» (fastlege, Østfold).

Totalforbruket av antibiotika har blitt redusert i samme tidsperiode, både i kommuner der KUPP er gjennomført og i landet for øvrig.

KUPP som kunnskapsformidling

I norsk sammenheng er KUPP en unik undervisningsmodell. Internasjonalt har dette blitt brukt i flere år. Store nasjoner som USA, Canada og Australia benytter såkalt «academic detailing» i undervisning av allmennleger.

«Det føles befriende å diskutere legemidler med en som ikke representerer industrien» (fastlege, Østfold).

Det brukes for eksempel til å implementere nye retningslinjer eller til å redusere forbruket av et bestemt legemiddel. Slik produsentuavhengig legemiddelinformasjon har både vist svært god effekt og blitt godt mottatt hos allmennleger i disse landene.

Nå kommer vi til Oslo

Med svært lovende resultater fortsetter KUPP-kampanjen «Riktigere forbruk av antibiotika».

For Helseregion Sør-Øst er det nå Oslo kommune som står for tur. Vi håper å kunne besøke de første fastlegene allerede på forsommeren, mens hoveddelen av kampanjen vil foregå høsten 2017. Det er også planer om å gjennomføre KUPP ved Oslo kommunale legevakt i samme tidsrom.

Vi gleder oss til å spre det glade antibiotikabudskap til alle allmennleger i Oslo!

Referanser:

Folkehelseinstituttet. Reseptregisteret 2010-2014. Utgitt: 2015. http://www.fhi.no

5 kommentarer om “Et KUPP til fastlegene i Oslo

  1. Tilbaketråkk: Unngå unødvendig antibiotika til ”minsten”

  2. Anonym

    Vårt legekontor hadde besøk av Wesnes, og vi kan anbefale også legekontor i Oslo om å delta på KUPP. Temaet i prosjektet blir stadig viktigere i disse dager, og refleksjon rundt dette i en travel jobbhverdag har alle allmennpraktiserende nytte av.

    E.B.

    Liker

Legg igjen en kommentar