Tekst: Anne-Lise Kvakland og Jeanette Skjønhaug, familieterapeuter og spesialsykepleiere, Poliklinikk, Regional seksjon spiseforstyrrelser (RASP).
Foto: Shutterstock
I behandling av spiseforstyrrelser bruker vi flerfamilieterapi. En behandlingsform der flere familier går i gruppeterapi sammen.
Spiseforstyrrelse er en alvorlig psykisk lidelse som oftest oppstår i ungdomstiden. Ungdommene som kommer til gruppen har diagnosen anoreksi eller bulimi. I behandling av disse pasientene er den anbefalte metoden ‘Familiebasert behandling’, som setter foreldrene til å støtte barnet sitt til å bli frisk. Flerfamilieterapi bygger på prinsippene i denne behandlingen. På Regional seksjon for spiseforstyrrelser ved Oslo universitetssykehus har denne metoden vært i bruk for barn og ungdom med spiseforstyrrelser siden 2007.
Som mål å hjelpe hele familien.
Ungdommer og barn med spiseforstyrrelse trenger familien sin til å hjelpe seg til å komme ut av sykdommen. Det å være rammet av en spiseforstyrrelse kan oppleves som strevsomt, ensomt og altoppslukende. Det er ikke alltid den som er syk ønsker hjelp eller har motivasjon til å ta imot hjelp. Det blir derfor viktig å involvere hele familien i behandlingen ettersom den som er syk trenger alle gode krefter rundt seg for å våge å jobbe imot spiseforstyrrelsen. Foreldrene er ofte veldig redde og fortvilte. Søsken kan være bekymret og engstelige for om dette skal gå bra. Sykdommen blir en slags «familiesykdom» som alle trenger hjelp og støtte til å komme ut av.
Alvorlig sykdom kan endre familien
Mange som begynner hos oss kan fortelle at sykdommen har endret familien deres. I strevet etter å få den syke til å spise regelmessig eller hvile seg tilstrekkelig har det kanskje blitt krangling og dårlig stemning i familien. Hos noen er det blitt mindre tid til søsken. Andre igjen kan si at «hjemme hos oss har det absurde blitt det normale» eller «vi gikk fra å være en velfungerende familie, nå opplever vi å ha mislykkes». Flere gir uttrykk for at det har blitt vanskelig å snakke godt sammen.
Familier hjelper familier
Flerfamilieterapi er utviklet fra grunntanken om at familier hjelper familier. Vi som jobber med flerfamilieterapi tenker at foreldre og søsken er en ressurs i behandlingen og det er de som kjenner den som er rammet av spiseforstyrrelsen best. Det er ønskelig at hele familien får støtte til å finne tilbake til egen styrke slik at behandlingen kan skje hjemme. Gjennom å møte andre familier som strever med det samme, kan familiene få hjelp til å se seg selv utenfra og komme frem til nye måter å håndtere sykdommen på.
Hvordan fungerer behandlingen i praksis?
Når familiene kommer til flerfamilieterapi kan de komme i en gruppe med 5-9 familier. Familien kan være forskjellige, noen har med både steforeldre og foreldre, noen har med søsken. Vi kan være opp mot 35 mennesker i en gruppe.
En flerfamiliegruppe går over 11 hele dager fordelt over et halvt år. Dagene varer fra 09.30-16.00. Den første samlingen varer i fire hele dager slik at familiene blir godt kjent med hverandre. De neste samlingene går over to dager og vi møtes omtrent en gang hver måned. I løpet av en samling blir familiene delt opp i mange ulike grupper som foreldregrupper, mammagrupper, pappagrupper, søskengrupper, ungdomsgrupper og miksede familiegrupper. Familiene jobber også en del sammen med sin egen familie. Dette er for at de som er med i gruppen skal kunne få snakke sammen i mindre grupper og få se ulike problemstillinger fra ulike og nye perspektiver.
Fastlagt program for gruppemøtene
Hver gruppesamling er satt sammen med et fastlagt program for dagen. Et program består av ulike øvelser og tider for pause, mellommåltider og lunsj.
«Øvelsene er lagt opp slik at det skal bli mulig å være eksperter for hverandre. Noen ganger er øvelsene familien får samtalegrupper, men ofte kan de også være kreative klipp og lim, tegne eller skriveoppgaver. Vi gjør også noen øvelser hvor familiemedlemmene skal skifte roller».
Den første dagen består av ulike bli-kjent øvelser og smågruppesamtaler om hvilken innvirkning spiseforstyrrelsen har på familien. Etter hvert arbeider gruppen mer med nåtid og fremtid. I de ulike øvelsene kan familiene utforske ulike spørsmål og problemstillinger.
- Hvordan ønsker jeg å ha det fremover?
- Hva er det vi som familie er god på? Hva er det jeg er god på?
- Hvilke mål ønsker vi som familie å sette oss fremover?
- Hva trenger jeg av støtte når jeg ikke har det så bra?
- Hvordan kan vi som familie få det bedre sammen?
Alle får plass
Alle familier som har et barn eller en ungdom med spiseforstyrrelser kan få plass i våre grupper. Vi starter opp fire grupper i året og inntaket er rullerende. De som kommer til oss har fått behandleren sin på BUP til å sende inn en henvisning til RASP. Når de har fått plass hos oss går de i tillegg til timene på BUP. I våre grupper kommer de som er nysyke og de som har vært syke en stund. Det kan ofte være fint for familiene å møte familier i ulike stadier av sykdommen.
Vi tror at det er mulig å bli helt frisk
Flerfamilieteamet består av sykepleiere, psykologer og leger. Vi har alle jobbet lenge med spiseforstyrrelser. De fleste av oss er familieterapeuter.
Vår holdning til spiseforstyrrelser er at det er fullt mulig å bli helt frisk fra en spiseforstyrrelse. Vi er ikke opptatt av årsaken til hvorfor barnet eller ungdommen fikk en spiseforstyrrelse. Terapien vår går ut på å løfte blikket, se fremover, stå sammen mot spiseforstyrrelsen og hjelpe ungdommen til å få mot nok til å finne veien ut av spiseforstyrrelsen.
Ønsker du plass til deg og din familie så kan du ta kontakt:
Annelise og Jeanette som er gruppeledere i flerfamilieteamet: Kvaf@uus.no /uxskjj@ous-hf.no / ekspedisjonen på Rasp: 23016230
Tilbaketråkk: Spiseforstyrrelsen anoreksi – er det et valg?