Slutt å normalisere smerter hos kvinner

Endometriose for web

Endometriose er en av de vanligste kvinnesykdommene. Omlag 10 prosent av kvinner i fruktbar alder lider av sykdommen. Enda så alvorlig sykdommen er, omgis den av massiv uvitenhet og taushet.

Tekst: Gudveig Storhaug, Leder Endometrioseforeningen Norge med støtte fra Anton Langbrekke, overlege Oslo universitetssykehus.

«Smertene sitter mellom ørene»

Jeg kunne fortalt dere utallige historier om hvordan gamle myter om denne sykdommen lever i beste velgående. Jeg får stort sett flere telefoner i uken fra dypt fortvila foreldre som ringer på vegne av sine unge døtre, eller jenter som ringer selv. Historiene jeg får fortalt har mange likhetstrekk. Det som går igjen er at på tross av at dette er en av de vanligste kvinnesykdommene, så er det en enorm kunnskapsmangel om denne sykdommen. Fremdeles opplever mange kvinner at plagene de har blir bagatellisert i møte med fastlegen, og får høre at «det er bare sånn å ha mensen». Mange får høre at «smertene sitter mellom ørene», at man er for ung, eller at man kun er ute etter resepter på smertestillende medikamenter.

Disse historiene jeg får fortalt stemmer også overens med min egen historie. Med bakgrunn som helsepersonell med 16 års erfaring fra spesialisttjenesten så fikk jeg selv oppleve hvordan det er å bli pasient. Jeg fikk oppleve hvor vanskelig det var å bli tatt på alvor i møte med helsevesenet da jeg selv ble alvorlig syk av endometriose.

Gudveig Storhaug farger blogg
Gudveig Storhaug, sykepleier OUS og leder  Endometrioseforeningen i Norge.

 

Veien til hjelp er lang og kronglete

Vi har gode eksperter på endometriose her i Norge, blant annet her på Oslo Universitetssykehus (OUS) hvor vi har de fremste ekspertene i landet, men dessverre er veien dit som pasient lang og kronglete. Årsaken til det er nok mange. Den aller største er mangel på kunnskap, både hos befolkningen generelt og hos helsepersonell. Det tar i dag gjennomsnittlig 6-7 år å få diagnosen i Norge, det taler i grunn for seg selv.

«I mellomtiden får sykdommen utvikle seg fritt og ødelegge underlivene til mange av disse jentene.»

Vi trenger ett eller flere tverrfaglige sentre for avansert endometriose-kirurgi i Norge. Dette er svært krevende kirurgi som ofte krever et tverrfaglig team, bestående av gynekolog- og gastrokirurg eller gynekolog og urolog. Slik kirurgi skal ikke utføres andre steder enn der man har kompetanse til det. Ved et slikt senter bør det være et tett tverrfaglig samarbeid med gynekolog, kirurg, radiolog, smerteterapeut, fysioterapeut, psykolog og ernæringsfysiolog. Per i dag er dette dårlig koordinert og er avhengig av velvilje og enkeltpersoner i systemet.  I Norge har vi helt klart den største den største kompetansen på OUS, tiden er inne for at OUS får denne tittelen nå.

Lav-status sykdom

Det finnes ingen kur for endometriose. Vi trenger mer effektiv behandling enn det vi har i dag, og derfor må det forskes mer på dette. Vi trenger mer kunnskap om årsaken til endometriose; om det er mulig å forebygge og forhindre endometriose; om man kan forhindre at endometriose residiverer; om hvorfor endometriose påvirker tarmen – for å nevne noen få områder. Endometriose er i dag regnet som en «lav-status» sykdom. Jeg tenker på sykdommen som en gåte, med utrolig mange spørsmål og lite svar. Denne usynlige og nedprioriterte folkesykdommen fortjener mye mer oppmerksomhet!

«Hva som er normal menstruasjon og hva som ikke er normal menstruasjon, bør bli pensum på skolen».

Endometriose er en sykdom som påvirker på mange plan. Svært smertefull menstruasjon, smertefulle samleier, smerter ved avføring/vannlating eller smerter i bekkenområdet som er der hele tiden og som hos mange blir kroniske. Slik det er i dag så tvinges altfor mange kvinner til å finne mestringsstrategier som innebærer redusert arbeidstid, avbrutte studier, uføretrygd, tap av karriere, avståelse fra seksualliv, og for noen et liv uten barn.

Jeg tror at om vi skal klare å gi kvinner med endometriose den hjelpen de trenger, så er det helt nødvendig med et kunnskapsløft. Hva som er normal menstruasjon og hva som ikke er normal menstruasjon, bør bli pensum på skolen. Barneleger, sykepleiere, helsesøstre og allmennpraktiserende leger trenger mer informasjon om hvilke symptomer man må reagere på slik at jenter og kvinner med endometriose raskere kan få diagnosen.

Så hva er egentlig endometriose?

Hos noen kvinner finnes vev som ligner livmorslimhinnen utenfor livmoren, hvor det ikke hører hjemme. Når dette oppstår kalles det endometriose. Dette vevet blør hver måned, blodet blir fanget inne i bukhulen, og fører til cyster på eggstokken, inflammasjon, smerte, og skader på omliggende områder i form av blemmer, sammenvoksinger og arrdannelse. De vanligste stedene å finne endometriose er i bekkenet, rundt eggstokkene, egglederne, utenpå livmor, samt området mellom livmor og endetarm. Endometriose kan også bli funnet på tarm, blære og i mer sjeldne tilfeller andre organer.

Illustrasjon endometriose

 

 

4 kommentarer om “Slutt å normalisere smerter hos kvinner

 1. Mvh Arnhild

  Jeg håper på et mirakel, der leger får mere kunnskap og forståelse. Det er mange ganger at jeg har opplev, og også lest om andre, som har blitt dårlig behandlet. Kyrne får bedre behandling enn oss!!
  Takk for at du står på, og taler vår sak. Skulle være unødvendig.

  Liker

 2. KarinaH

  Jeg er så glad for at det blir tatt opp for det er mye mangel på kunnskap blant helsepersonell, NAV og folk generelt. Fikk blant annet høre på arbeidstrening i fjor at ingen blir sykemeldt pga. menstruasjon. Blant leger har jeg fått beskjed om å få meg barn så ville det gi seg. I dag er jeg på vei inn i ufør pga. en endometriose som har fått utvikle seg uten behandling. Jeg håper nå på hjelp etter mange år med smerte, høyt fravær fra jobb og ulike plager. Tenk at man kan bli så syk av å ha menstruasjon…

  Liker

 3. Tilbaketråkk: 1 av 5 kvinner har uutholdelige menssmerter – kan være adenomyose

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s