Mistanke om psykose? Ring TIPS-telefonen

Er du usikker på om du eller noen du er i kontakt med holder på å utvikle en psykose, er det ett nummer du bør ringe dersom du er tilhørende Oslo universitetssykehus: 907 95 555. Tjenesten sikrer rask vurdering av spesialist uten henvisning.

Tekst: Kristine Gjermundsen, kommunikasjonsrådgiver ved TIPS Sør-Øst:
Foto: TIPS-tjenesten. Video: Margrethe Falch, kommunikasjonsrådgiver, OUS.

 

Endelig har vi fått en felles TIPS-tjeneste for hele Oslo universitetssykehus!

TIPS i denne sammenhengen står for Tidlig Intervensjon ved Psykose. Tjenesten skal sikre at man får en rask vurdering av spesialist. Man trenger ingen henvisning for å benytte tjenesten.

Vegrer seg for behandling

Pasienter med psykoselidelse er en bredt sammensatt gruppe. En av utfordringene mange sliter med er at de ofte vegrer seg for behandling når symptomene begynner å ta overhånd. Dette utfordrer organiseringen av tjenestene våre.

Hvordan sikrer vi en helsetjeneste som imøtekommer pasientgruppen, sikrer rett hjelp til rett tid, og samtidig ivaretar klinikkens behov for en strukturert og effektiv organisering?

Klinikk psykisk helse og avhengighet har vist et stort engasjement i sin vilje til å finne svar på disse spørsmålene gjennom arbeidet i prosjektet «Hjelp meg, det haster».

Tjenestedesign

Prosjektet fikk god oppstarthjelp fra Idépoliklinikken ved sykehuset, og ble bevilget midler fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet via DIP (Designdrevet innovasjonsprogram). Dette betyr at profesjonelle tjenestedesignere hjalp til med å organisere et prosjekt med pasienter og deres «reiser» i helsetjenestene som utgangspunkt.

Både tidligere og nåværende pasienter og deres pårørende ble involvert. Fastlegene viste seg også å være en spesielt viktig brikke. Klinikkens fagpersoner ble intervjuet, og til sammen ble det dannet et ganske tydelig bilde av utfordringene vi stod overfor. Flaskehalser i helsetjenesten vår ble identifisert.

Klinikken har gjennom prosjektet kommet frem til en løsning basert på ideene som ble jobbet fram sammen med brukere, pårørende og samarbeidspartnere i kommunen; nemlig den TIPS-tjenesten som lanseres nå.

TIPS-tjenesten og tjenestegaranti

Det er spesialister på psykose i TIPS- teamet ved Nydalen DPS som betjener den nye telefonen i normal arbeidstid. Telefonen dekker nå hele opptaksområdet til OUS, til forskjell fra tidligere hvor den kun dekket deler av sykehuset

Videre oppfølging vil foregå på det distrikt psykiatrisk senter (DPS) pasienten tilhører, hvilket avhenger av pasientens bydelstilhørighet. Om det dreier seg om barn, vil de bli hjulpet til å få kontakt med riktig barne- og ungdomspsykiatriske enhet.

Det er etablert en tilbakemeldingstjeneste som kan kontaktes dersom man ikke har fått riktig hjelp via TIPS-tjenesten. Da kan du sende en e-post til tjenestegaranti@ous-hf.no

Én sammenhengende tjeneste

Som spesialisthelsetjeneste tar vi nå et større ansvar for å tilby et sammenhengende tilbud til en gruppe som er svært sårbar.

For å kunne dra bedre nytte av den kompetansen som finnes internt på sykehuset har vi samlet eksperter fra ulike fagfelt i en egen dedikert gruppe som skal støtte TIPS-tjenesten. Dette er spesialister fra både rus, traume, bipolar, personlighetspsykiatri, nevrohabilitering og barne- og ungdomsfeltet.

Målet er at vi i stedet for å sende pasienten mellom oss, setter pasienten i sentrum og trekker inn ulik kompetanse fra et tidlig tidspunkt. Dette vil hjelpe oss når vi er usikre på hvordan vi skal tolke symptombildet.

Vi tror dette vil gi oss et bedre og raskere grunnlag for videre planlegging av behandling.

Lenke til beskrivelse av TIPS tjenesten ved OUS:

https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-psykisk-helse-og-avhengighet/forsknings-og-utviklingsavdelingen-i-pha/tips-tjenesten/tips-tjenesten

Ny nettside for personer med psykose- eller bipolar lidelse

Prosjektet avdekket også et stort behov for mer samlet og kvalitetssikret informasjon for både pasienter og deres pårørende. Derfor har vi utviklet en ny nettside med informasjon spesifikt for pasienter med psykose- og bipolar lidelse. Temaene og tekstene er utarbeidet i tett samarbeid med tidligere og nåværende pasienter. Nettsiden er finansiert med støtte fra Helsedirektoratet.

Nettjenesten tar utgangspunkt i hva du som pasient har behov for å vite, både før, under og etter behandling. Vi håper nettsiden også kan være et nyttig hjelpemiddel for klinikere når de kommuniserer med sine pasienter.

Siden finnes på www.psykose-bipolar.no

Animasjonsfilm

Vi har laget en animasjonsfilm som viser hvordan psykose kan oppleves og hvordan man kan søke hjelp. Ikke minst avkrefter den mange vanlige og stigmatiserende myter knyttet til det å ha en psykoselidelse.

Filmen finnes på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=DsH3EZQJXUk

Det er TIPS Sør-Øst, Regional kompetansetjeneste for tidlig intervensjon ved psykose, Klinikk psykisk helse og avhengighet, OUS, som har ledet prosjektene og fagutviklingen som beskrives her.

2 kommentarer om “Mistanke om psykose? Ring TIPS-telefonen

  1. Tilbaketråkk: 114 blogger på 11 måneder | Oslo universitetssykehus - nyheter for ansatte

  2. Tilbaketråkk: Tilfriskning – personlig utvikling eller målbar bedring av symptomer?  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s