Når livet slår sprekker-psykisk helse og avhengighet

Plante i asfalt

Når skal vi i spesialisthelsetjenesten innen psykisk helse for barn, unge og voksne, samt i rusavhengighet være der og gi et tilbud? Hva er psykisk uhelse? Hva er vanlig bruk av rusmidler og hva er misbruk? Hvor er overgangen til rusavhengighet?

Tekst: Marit Bjartveit, klinikkleder, Klinikk psykisk helse og avhengighet.

Krevende definisjoner på lidelser er ikke alltid knivskarpe. Psykisk sykdom og lidelse vurderes av pasienten selv, av de som står pasienten nær og av utenforstående. Lidelsene sees i sammenheng med situasjonen. Når går alvorlig sorgreaksjon over til å være depresjon? Når er det å grue seg, eller å ha økt alarmberedskap å forstå som angstlidelse?

Stemmene i hodet er et program på NRK, som gir en ny forståelse av hallusinasjoner som symptom på alvorlig psykisk lidelse. Kan barn ha hørselshallusinasjoner og likevel ikke være psykisk syk? Hvor mange sprekker eller «drop-out» kan en rusavhengig ha i et avvenningsprogram?

Klinikkleder Marit Bjartveit
Marit Bjartveit, Klinikkleder, Klinikk psykisk helse og avhengighet

Klinikk psykisk helse og avhengighet

Ved sykehusets største klinikk arbeider ca. 3.300 ansatte. Klinikken spenner over tre medisinske spesialiteter; psykisk helsevern for barn og ungdom, voksne og rus- og avhengighetsmedisin.

Vi er lokalsykehus for halve Oslo, samtidig gir vi hele storbyen et behandlingstilbud innen mange av våre fagområder. På noen felt har vi ansvar for hele Helseregion Sør-Øst, blant annet innen spiseforstyrrelser og sikkerhetspsykiatri. Vi har også nasjonale oppgaver, som Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse. Klinikken tilbyr polikliniske tjenester, dagbehandling og døgnbehandling, noen ganger som oppsøkende tjenester til den enkelte pasient og familie.

Behandling så tidlig som mulig

Vårt mål er å samarbeide tett med pasientene, pårørende og med bydelenes helsetjenester. Tiden er dyrebar når sykdom oppstår. I alderen 15 til 25 år kan unge mennesker oppleve psykotiske symptomer for første gang. For noen blir det med denne ene gangen, for andre kan det utvikle seg til et langtrukkent forløp. Forskning viser at det er viktig å komme tidlig til med behandling, for å redusere risikoen for flere psykotiske episoder.

I disse dager opprettes en TIPS-tjeneste, der TIPS står for «tidlig intervensjon ved psykose». Tjenesten skal sikre at man får en rask vurdering av spesialist. Du kan lese mer om dette tilbudet i den første saken fra Klinikk psykisk helse og avhengighet, førstkommende fredag, 3. mars.

Flere saker i mars er:

  • Hvordan ivareta den somatiske helsen ved psykisk lidelse?
  • Barne- og ungdomspsykiatri utenfor sykehusveggene
  • Fleksibel behandling av rusavhengighet, der brudd i behandling inngår
  • Fysiske bivirkninger av traumelidelser og traumebehandling

Vi som arbeider i klinikken gleder oss til å gi et innblikk i hva vi tilbyr av pasientbehandling, forskning og undervisning. God lesning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s