Hjertet banker fremdeles

ferdig-odd-geiran

Tross skepsis var Nordens første hjertetransplantasjon en suksess.  Legene visste at tiden var moden. Derfor fikk første pasient nytt hjerte i november 1983. Hjertet banker fortsatt for faget like mye som før. Møt Odd Geiran som forteller om historien bak denne milepælen i norsk medisinsk historie. 

Tekst og foto: Margrethe Falch, Stab Kommunikasjon, Oslo universitetssykehus.

– Den første hjertetransplantasjonen var drevet av et stort engasjement og dette engasjementet er like sterkt den dag i dag i hele transplantajsonsmiljøet, det forteller Odd Geiran i denne videoen.

 

Odd Geiran er pensjonert professor og overlege ved Oslo universitetssykehus. Han er nå rådgiver for kvalitetsarbeid og er involvert i NOROD (Norsk ressursgruppe for organdonasjon).

Geiran er fortsatt veldig engasjert i transplantasjonsmiljøet. Han startet som studentvikar på Ullevål  på 60-tallet, fortsatte på hjertekirurgisk avdeling og startet i 81 på Rikshospitalet og ble der til han gikk av med pensjon.

Da han startet på Rikshospitalet kom han med i arbeidsgruppen som undersøkte mulighetene for den første hjertetransplantasjonen i Norden.

– Historien bak den første hjertetransplantasjonen er lang. Engasjementet for å gjøre en hjertetransplantasjon i Norge begynte allerede på 60-tallet. Dette oppstod like etter den første transplantasjonen i verden i Sør-Afrika. Da ble det søkt om tillatelse av norske myndigheter for å starte men det ble avvist med begrunnelse om ressursmangel, sier Geiran.

Det ble deretter gjort eksperimentelt arbeid i 1970 som resulterte i en doktorgrad om hjertetransplantasjon. Frem til 1980 skjedde det lite rundt dette fordi sykehusledelsen og eiere ikke ønsket dette tilbudet på grunn av samme årsak som tidligere.

Parallelt med dette hadde krefter på Rikshospitalet startet International Study Group for Heart Transplantation som idag er en verdensomspennende forening.

– De startet et prosjekt der jeg var med som underordnet lege. Vi gjorde gode forberedelser med både gjennomgang av litteraturen og vi sendte noen prosjektdeltakere til USA for å se på praktisk gjennomførelse. Dette var et lavbudsjett prosjekt slik at vi bare kunne sende tre avgårde, forteller han.

Det ble sendt en forespørsel til helsedirektoratet om å starte hjertetransplantasjon. Brevet ble aldri besvart.

– Vi hadde pasienter på venteliste og mente at tiden var moden for gjennomførelse. Vår første pasient ble operert i november 1983, sier han.

Transplantasjonen var i etterkant omgitt av betydelig medieoppmerksomhet og hos overordnede myndigheter. Sistnevnte mente de ikke var informert.

– Det var delte meninger om berettigelsen av inngrepet slik man leste mediene da. Men så kom tungtveiende politikere på banen og sa at dette var bra for norske pasienter når annen behandling ikke kunne gjennomføres. Og det viste seg å bli en suksesshistorie der den første pasienten lever den dag i dag, avslutter Geiran.

5 kommentarer om “Hjertet banker fremdeles

  1. Lena Christensen

    Fantastisk med uredde leger som deg, Geiran. Den medisinske utviklingen hadde stått på stedet hvil uten ildsjeler som er dedikerte til fag og pasienter. Rikshospitalet fortjener heder og ære i media i stedet for skandale -oppslag som synes å være trenden. Mvh.pensjonert intensivsykepleier fra RH.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Hjertet er kroppens viktigste muskel

  3. Tilbaketråkk: 114 blogger på 11 måneder | Oslo universitetssykehus - nyheter for ansatte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s