Hornhinnetransplantasjon – de fleste kan bli donor

Hornhinne til transplantasjon

Visste du at den vanligste formen for transplantasjon ikke omfatter de store organene som hjerte, lunger eller nyrer? Det er faktisk hornhinnetransplantasjon som er den hyppigst utførte transplantasjonen på verdensbasis, og i Norge utføres omkring 300 slike transplantasjoner hvert år. Ved en hornhinnetransplantasjon erstattes den syke eller skadede hornhinnen med en klar donorhornhinne. Hornhinnen har ikke blodkar, så avstøtningsfaren er derfor liten og prognosen god.

Tekst og foto: Linn Lillevold, donoransvarlig sykepleier, Norsk hornhinnebank, Oslo universitetssykehus.

Vi er to ansatte ved Norsk hornhinnebank ved Oslo universitetssykehus som jobber full tid med arbeidet rundt selve donasjonsprosessen og med veiledning av helsepersonell. Antall donasjoner har økt over tid, men fremdeles er vi nødt til å importere hornhinner fra utlandet, i hovedsak fra USA, for å dekke behovet. Dette burde være unødvendig siden de aller fleste av oss, i motsetning til ved organdonasjon, kan bli donor av hornhinner. Dessverre blir for få spurt om samtykke med det resultat at behovet for donorhornhinner ikke blir dekket.

Hornhinner kan hentes fra avdød innen 72 timer etter døden. Etter uttaket legger man inn proteser med donors øyefarge og lukker øyelokkene over slik at det ikke synes at et inngrep er utført. En donor defineres som en frivillig giver, og det er pårørende som blir spurt om samtykke til hornhinnedonasjon på vegne av en pasient som har gått bort. Hornhinnedonasjon skjer i hovedsak fra avdøde på sykehus der det utføres hornhinnetransplantasjoner eller på et nærliggende sykehus. Foreløpig er det kun pasienter som dør ved OUS (Ullevål og Rikshospitalet) og Akershus universitetssykehus som vurderes med tanke på hornhinnedonasjon. I tillegg er det en egen hornhinnebank ved St. Olavs Hospital i Trondheim som utfører donasjon av hornhinner.

Den store utfordringen er at mange har litt kunnskap om donasjon av vitale organer, men svært få har hørt om muligheten for å donere hornhinner etter døden. En viktig del av vårt arbeid er derfor å informere helsepersonell og andre om hornhinnedonasjon og transplantasjon. Vi håper at bevisstgjøring av helsepersonell samt pasienter og pårørende kan bidra til at flere blir spurt og eventuelt samtykker til hornhinnedonasjon.

I Norge har rundt 300 personer årlig behov for en ny hornhinne på grunn av skade eller sykdom. Disse pasientene er gjerne svært svaksynte og mange har store smerter, og det er stor sannsynlighet for at en transplantasjon blir vellykket. Det er liten avstøtningsfare, og øyedråper med kortison er eneste etterbehandling. Den største pasientgruppen er eldre mennesker som opplever uklarheter og ujevnheter i et av hornhinnens lag, og konsekvensen er svært nedsatt syn og smerter i øyet.

En annen stor gruppe består av yngre pasienter med keratokonus – en tilstand som fører til at hornhinnen får en kjegleform og blir fortynnet. Uten en ny hornhinne vil alle disse pasientene få begrensete muligheter til å fungere normalt i hverdagen, og mange opplever nedsatt livskvalitet mens de venter på transplantasjon. Flere eldre må flytte fra hjemmet sitt fordi de ikke klarer seg på egen hånd, og de yngre får ofte ikke tatt førerkort, startet eller fullført studier eller kommet seg ut i arbeidslivet.

Vi oppfordrer alle til å ta stilling til om de ønsker å donere hornhinner etter døden og informere sine nærmeste om sitt standpunkt. Dette er en samtale som er verdt å ta, og det vil nok være vesentlig lettere for de etterlatte å svare på spørsmål om donasjon hvis dette er diskutert på forhånd. Det viser seg at de aller fleste stiller seg positive til hornhinnedonasjon, og vi opplever at mange er glade for at de i en vanskelig situasjon kan bidra til at medmennesker får forbedret syn og livskvalitet.

Les om oss på OUS sin internettside.  Vi har også egen profil på Facebook, ‘Norsk hornhinnebank’. 

Kontakt oss gjerne, enten per epost norskhornhinnebank@ous-hf.no eller på tlf.nr 957 41041.

2 kommentarer om “Hornhinnetransplantasjon – de fleste kan bli donor

  1. Tilbaketråkk: Hjertet banker fremdeles

  2. Tilbaketråkk: Hva hvis linsen løsner etter operasjon av grå stær?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s