For å sikre et likeverdig helsetilbud har Oslo universitetssykehus (OUS) et økt fokus på barn, ungdom og unge voksne. I samarbeid med Uniform har Råd for barn som pårørende ved OUS bidratt med utviklingen av nettbrett-appen MEG OGSÅ.
Tekst og video: Margrethe Falch, kommunikasjonsrådgiver, Oslo universitetssykehus.
Foto:
Lederen av Rådet for barn som pårørende, kreftsykepleier Trude Aamotsmo, sier at ‘MEG OGSÅ’ – appen er basert på boken med samme navn og er utviklet sammen med barn og unge. Den kan lastes ned gratis på Google-Play og App-store.
– Barn og ungdom har behov for å bli sett og ivaretatt når en i familien blir alvorlig syk. For at barna lettere skal mestre sin nye hverdag har helsepersonell plikt til å hjelpe foreldrene med informasjon og støtte. Appen er et bearbeidelsesverktøy og den kan fungere som dagbok, scrapbook og inneholder kreative muligheter som film og animasjon.
– Appen åpner for gode samtaler for hvordan det er å være
akkurat det barnet i sin situasjon, sier hun og referer til ett av sitatene i appen:
Jeg hadde ikke lyst til å fortelle noen om det for jeg ville være lojal mot henne. Ikke avsløre hvordan hun var liksom. Dessuten var det veldig flaut!
(Caroline 15 år)
I dette intervjuet med Aamotsmo oppfordrer hun alle å informere barn og unge som pårørende at denne appen finnes og er til for dem.
Les mer om arbeidet til Råd for barn som pårørende ved OUS.
Tilbaketråkk: Fargelegger de aggressive kreftcellene
Tilbaketråkk: Så viktig er sosionomen når du blir kreftsyk
Tilbaketråkk: Diabetes hos barn – fra sprøyter til insulinpumper
Tilbaketråkk: Å leve med sykdom